SAMU - Salon historiallinen museo

Tutustu museokohteisiin

Halikon museoHalikon museo

Kirkkorinne 7, 24800 Halikko

Halikon museo kartalla

Avoinna 6.6.-11.8.2019 to, la ja su 11-17 sekä Varsinais-Suomen museopäivänä 25.8. klo 12-16.
Suljettu juhannuspäivänä 22.6.
Muulloin avoinna sopimuksen mukaan.

Vapaa pääsy

Tiedustelut
Anna Väänänen
Museoamanuenssi
p. (02) 778 4883


Tervetuloa aikamatkalle Halikon historiaan

Halikon kirkon tuntumassa seisoo jykevä viljamakasiini. Vuonna 1849 valmistunut makasiini oli aikalaisilleen kuin pankki: sinne vietiin viljaa säilöön - ja säilössä se pysyikin rakennuksen kolme metriä leveiden kiviseinien suojissa. Katovuosina makasiinista sai lainata viljaa korkoa vastaan. Rakennus otettiin museokäyttöön vuonna 1955.

Ulkoapäin ei arvaisikaan, miten paljon kaikkea vanhaan viljamakasiinin mahtuu. Sisälle kätkeytyy kokonainen kolmikerroksinen museo, jossa pääsee kattavasti tutustumaan Halikon historiaan. Ensimmäisessä kerroksessä kävijä voi perehtyä maanviljelykseen ja naisten tekemiin maatalon töihin. Samalla pääsee kurkistamaan, miltä puusepän, suutarin ja räätälin verstaissa näytti sata vuotta sitten.

Toisessa kerroksessa tutustutaan Halikon väestöön: aatelisiin, talonpoikiin, sahatyöläisiin ja kalastajiin. Nähtävillä on viehättävä leskenkamari ja nuoren naisen myötäjäisiä. Lisäksi esitellään Vartsalan sahan toimintaa ja kalastusta. Näyttävä kartano-osasto antaa käsityksen, miten Wiurilan ja Vuorentaan kartanoissa on eletty. Esineistö on lainassa näistä kartanoista. Kolmannessa kerroksessa on kouluosasto, rahakokoelma sekä asekokoelma, johon lukeutuu kreivi C.G. Armfeltin lahjoittamat komeat miekat ja sapelit.

Halikon museo on osa valtakunnallisesti merkittävää Halikon kirkonseudun rakennettua kulttuuriympäristöä.
Halikkolainen kotiseutuyhdistys Rikala-seura ry osallistuu museon aukipitoon.
Katso tästä Halikon museon tulostettava esite.