SAMU - Salon historiallinen museo

Tutustu museokohteisiin

Halikon museo Halikon museo

Kirkkorinne 7, 24800 Halikko

Halikon museo kartalla

Avoinna keväällä sopimuksen mukaan.
Kesän 2018 aukioloajat: 7.6.-19.8. to, la ja su 12-18.
Suljettu juhannuksena 22.-23.6.Avoinna sunnuntaina 24.6.
Näyttely: Aino Nummila - halikkolainen kulttuurivaikuttaja
Lisätietoa näyttelystä

Tiedustelut
Mia Juva
Intendentti
P. 02 778 4902

Tervetuloa aikamatkalle Halikon historiaan

Halikon kirkon tuntumassa seisoo jykevä viljamakasiini. Vuonna 1849 valmistunut makasiini oli aikalaisilleen kuin pankki: sinne vietiin viljaa säilöön - ja säilössä se pysyikin rakennuksen kolme metriä leveiden kiviseinien suojissa. Katovuosina makasiinista sai lainata viljaa korkoa vastaan. Rakennus otettiin museokäyttöön vuonna 1955.

Ulkoapäin ei arvaisikaan, miten paljon kaikkea vanhaan viljamakasiinin mahtuu. Sisälle kätkeytyy kokonainen kolmikerroksinen museo, jossa pääsee kattavasti tutustumaan Halikon historiaan. Ensimmäisessä kerroksessä kävijä voi perehtyä maanviljelykseen ja naisten tekemiin maatalon töihin. Samalla pääsee kurkistamaan, miltä puusepän, suutarin ja räätälin verstaissa näytti sata vuotta sitten.

Toisessa kerroksessa tutustutaan Halikon väestöön: aatelisiin, talonpoikiin, sahatyöläisiin ja kalastajiin. Nähtävillä on viehättävä leskenkamari ja nuoren naisen myötäjäisiä. Lisäksi esitellään Vartsalan sahan toimintaa ja kalastusta. Näyttävä kartano-osasto antaa käsityksen, miten Wiurilan ja Vuorentaan kartanoissa on eletty. Esineistö on lainassa näistä kartanoista. Kolmannessa kerroksessa on kouluosasto, rahakokoelma sekä asekokoelma, johon lukeutuu kreivi C.G. Armfeltin lahjoittamat komeat miekat ja sapelit.

Halikon museo on osa valtakunnallisesti merkittävää Halikon kirkonseudun rakennettua kulttuuriympäristöä.
Halikkolainen kotiseutuyhdistys Rikala-seura ry osallistuu museon aukipitoon.
Katso tästä Halikon museon tulostettava esite.